cím: 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 8. telefon: 06 1 210 10 30 levelezés
e-mail: fazekas@fazekas.hu fax: 06 1 210 07 45 jelszóváltoztatás
Fazekas életképek
Kiállításaink

Iskolatörténeti kiállítás

A második emeleten, a fizika előadó előtti aulában iskolatörténeti kiállítás várja az öregdiákokat. Az Országos Pedagógiai Múzeummal együttműködve nosztalgikus hangulatot teremtettünk az érdeklődők számára, hogy megtudhassák, milyen is volt szüleink, nagyszüleink iskolája.

Szabó Magda emléksarok

Könyvtárunkban, mely az idei centenáriumi tanévtől Szabó Magda nevét viseli, kamara kiállítás nyílt. Szabó Magda az 1950-es években iskolánk magyar nyelv és irodalom tanára volt. A kiállításon az írónő élettörténetét bemutató érdekes képeket, valamint az Európa Kiadó jóvoltából az összes kiadott művét is megtekinthetik a kedves látogatók.

Muzeális könyvek kiállítása

Könyvtárunkban megtekinthető iskolánk muzeális értékű könyvkollekciója, melynek legrégebbi kötetei a XVII. századból származnak. Restaurálásukra támogatói programot szerveztünk. Az első kettő könyv már helyreállított formában látható a restaurálást bemutató képekkel együtt.

Gyapay Gábor emlékterem

A történelem előadót (315/a) iskolánk szeretett régi tanáráról, Gyapay Gáborról neveztük át. A teremben egy kis kiállítást is berendezünk, melyet a családja támogatott.

Balogh Lóránd az iskolaépítő

Bárczy István iskolaépítő-programjáról és Balogh Lóránd építész munkásságáról képsorozatból álló kiállítással emlékezünk meg, amelyet a harmadik emeleti folyosón tekinthetnek meg vendégeink. A kiállítás szakmai munkálatait Csenkey Éva művészettörténésznek köszönjük.

„Nosztalgia” fotókállítás

Kedves vendégeink megtekinthetik a „Nosztalgia” című fotókiállítást, melyet a már korábban meghirdetett fotópályázatra beérkezett művekből állítottunk össze. A kiállítás megtekinthető az

informatika termek előtti galérián.

Diószegi Sámuel emlékfaA Fazekas udvarán egy hatalmas japánakácfa áll. A fa már az iskola megépítése előtt, az akkori vendéglő udvarán állt. A vendéglő tulajdonosa kérte Balogh Lórándtól, az épület tervezőjétől, hogy ne vágják ki a fát, hiszen az már ekkor több mint 100 éves volt. Az építész teljesítette a kérést és az épületet a fa köré tervezte. A fa túlélte az elmúlt évszázad viharos eseményeit, mára hatalmas példánnyá nőtt. A centenáriumi ünnepségsorozat keretében emléktáblát helyeztünk el a 200 éves Diószegi Sámuel emlékfa tövében.

Kopjafa Balogh Lóránd emlékére

Balogh Lóránd a magyar szecesszió irányzatainak jelentős építésze az Óbudai Gázművek lakótelepének tervezésével vált híressé. Ő tervezte második otthonunkat, a mai Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium épületét a Horváth Mihály téren, 1911-ben. Emlékére kopjafát állítottunk az iskola udvarán.

A kémia évei a Fazekasban

2011. a kémia éve. Iskolánk emeleti aulában kiállítást láthattak az elmúlt évek kémiai projektjeiből, volt tanárokról, a tanárok elismeréseiről, publikációiról és diákok versenyeredményeiről, kutatómunkáiról.

A kiállítás 2011. szeptember 30-tól október 28-ig volt megtekinthető.