cím: 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 8. telefon: 06 1 210 10 30 levelezés
e-mail: fazekas@fazekas.hu fax: 06 1 210 07 45 jelszóváltoztatás
Fazekas életképek
Iskolatörténet

Iskolánk történetének főbb állomásai, a tehetséggondozás kialakulásának története:

▪ 1906: Bárczy István Budapest főpolgármestere oktatási reformot hirdet; jól felszerelt iskolákra és tartalmi megújulásra van szükség

▪ 1911: A mai Horváth Mihály téren épített intézményben megnyílik két általános iskola (külön fiú és külön lány) és ugyanabban az épületben a Pedagógiai Szeminárium (a későbbi Fővárosi Pedagógiai Intézet, mai Mérei Ferenc Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet elődje) és egy óvoda. A tanító és óvónő jelöltek számára kötelező a Mária Terézia téri gyakorlóóvodában és iskolában, a Pedagógiai Szeminárium által szervezett módszertani bemutató órákon és előadásokon való részvétel. Kiváló pedagógusok dolgoznak az intézményben, és ez vonzza a tanulni vágyó, tehetséges gyerekeket. A bemutató órák és előadások rendkívül népszerűek; aki be akar jutni, annak előzetesen be kell jelentkezni, hogy helyet kapjon.

▪ 1926: Egyesítik és bővítik a fiú és leányiskolát.

▪ 1926: A Szent-Benedek rend a Baross utca és Rigó utca sarkán létrehoz egy gimnáziumot, amely kiváló tanárainak köszönhetően az ország egyik legjobb gimnáziumaként vonul be a köztudatba.

▪ 1949: Az iskola neve: Horváth Mihály Téri Gyakorló Általános Iskola

▪ 1948/49: A Baross utcai gimnázium állami iskola lesz, és a főváros irányítása alá kerül.

▪ 1961/62: A gimnázium a Horváth Mihály téri épületbe költözik. Létrejön a 12 évfolyamos Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, amely az óvodával és a Pedagógiai Intézettel (melynek neve és feladatköre folytonosan változott, egészen a mai napig) együtt ellátja a fővárosi pedagógusok szakmai –módszertani továbbképzését, megvalósítva ezzel egy Európában egyedülálló módszertani műhelyt. A kiválóan képzett, kiemelkedő módszertani kultúrával rendelkező pedagógusok és a tudásra nyitott fiatalok közös munkájának eredményeképpen az intézmény az iskolák rangsorának élére kerül, és ezt a pozícióját mind a mai napig tartja, emellett – továbbképző, módszertani kultúrát gazdagító tevékenysége következtében – mind a fővárosban, mind az országban és egyre inkább az országhatárokon kívül is tekintélyt szerez.

▪ 1962: Indul az első speciális matematika tagozatos gimnáziumi osztály. Ez a tagozat azóta is töretlenül neveli nagy számban a jövő nagynevű, nemzetközileg ismert és elismert tudósait, kutatóit, napjaink nemzetközi versenyeinek és diákolimpiáinak dobogós helyezettjeit matematikából, a természettudományi tárgyak mindegyikéből, és – az utóbbi évtizedekben már – a társadalomtudományok és a művészetek területéről is.

▪ 1995/99: Az óvoda és a Pedagógiai Intézet más helyre költözik, az iskolát felújítják és bővítik.

▪ 2008/2009: A Fazekas Gimnázium, sikeres pályázat eredményeként elnyeri a Tehetséggondozó középiskola címet.

Iskolánk történetéről további anyagokat talál a Kezdőlap->Iskolánk->Iskolatörténet menüpontban.